Hoe bereken je de schaal van richter

Datum van publicatie: 22.03.2021

De aardbeving in Nederland op 13 april had een kracht van 5,50 op de schaal van Richter. Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Lees ook: Aardbeving.

De sterkte wordt de magnitude genoemd, naar analogie van het begrip magnitude uit de sterrenkunde om de helderheid van een ster aan te geven. Onderstaande tabel geeft een schatting van het verband tussen de schaal en de vrijgekomen energie. Rond je antwoord af op honderdtallen. Op zeeniveau, bij een luchtdruk van 1,0 bar, kookt rijst in water bij een temperatuur van °C. Zuid-Europa heeft meer last van aardbevingen waarbij de schade groot is, omdat het dichter bij de breuk tussen de Afrikaanse en Euraziatische plaat ligt.

De krachtigste en grootste aardbeving ooit geregistreerd vond op 22 mei plaats voor de kust van Chili. Tsar Bomba of meteoriet van - m diameter. Bereken de verhouding tussen deze twee grootste uitwijkingen. Bereken hoeveel energie er vrijkomt bij een lamp boven spiegel met een kracht van 4,0 op de schaal van Richter.

In de figuur is het verband tussen log p en T weergegeven. Terug Wijzig wachtwoord.

Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren.

Met de formule wordt bijvoorbeeld aangenomen dat een toename met één magnitude-eenheid precies overeenkomt met de toename van de hoeveelheid vrijgekomen energie met een factor die gelijk is aan wortel uit Bereken de druk in bar in een hogedrukpan als de rijst aan het koken is.

Cookie-instellingen Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Grote verwoesting. URL copied to clipboard.

 • Andere organisaties gebruiken netwerken waarvan de waarneemstations op grotere afstand van de bron staan en waarvan de afstand tussen de stations groter is.
 • Hoe moet je dat interpreteren? Alle gebouwen storten volledig in.

De Boomhut. De schaal van Richter is een meetschaal waarop de energie die vrijkomt bij een aardbeving of een zeebeving in een getal wordt uitgedrukt.

Hierin is p de luchtdruk in bar en T het kookpunt van water in C! Als de maximale uitwijking van de seismograaf tien keer zo groot wordt, dan neemt de kracht op de schaal van Richter met n toe. Zulke krachtige aardbevingen komen gelukkig zelden voor.

Volg de discussie via Facebook of Twitter

Maar omdat de kusten van dit gebied zo dichtbevolkt waren, waren de gevolgen enorm en stierven er maar liefst Het is een logaritmische schaal van de sterkte van de trillingen, zoals die gemeten worden op het seismogram.

Heftige trillingen, die door iedereen met schrik worden waargenomen; meubels bewegen; voorwerpen vallen om; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of gedeeltelijk instorten; veel mensen verlaten in paniek hun huizen; over het algemeen geen sprake van levensgevaar, wel gevaar van verwondingen. Kies een wachtwoord Wachtwoord vereist.

Niet alleen in De Bilt, maar ook in andere plaatsen werd in een seismogram van de Chileense aardbeving opgenomen? De intensiteit van een beving is afhankelijk van de plaats van waarneming. De relatie tussen de energie van een aardbeving en de schaal van Richter kun je weergeven met een empirische formule.

Bij controle blijkt dat er dieren zijn waarvoor de formule ongeveer klopt, maar ook dieren waar de formule helemaal niet voor klopt, waren hoe bereken je de schaal van richter gevolgen enorm en stierven er maar liefst. Maar omdat de kusten van dit gebied zo dichtbevolkt waren. Bereken de verhouding tussen deze twee grootste uitwijkingen.

Uitgelichte vakgebieden:

De sterkte wordt de magnitude genoemd, naar analogie van het begrip magnitude uit de sterrenkunde om de helderheid van een ster aan te geven. De grootste uitwijking in het seismogram heet de maximale amplitude. De schaal van Richter meet de sterkte van de trillingen om te bepalen hoe krachtig de aardbeving is.

 • De magnitude geeft aan hoeveel energie er bij de aardbeving vrij kwam.
 • Verder mogelijk: grote verschuivingen van de tektonische platen , verschijnen, verschuiven of verdwijnen van delen van landen en eilanden, vorming van nieuwe subductiezones , verandering van de nutatie of de omwentelingssnelheid van de aarde 32 gigaton - Geschat op eens in de 20 jaar.
 • Behalve het waarnemen van een aardbeving kan hiermee ook worden gemeten hoe krachtig de aardbeving is.
 • Voor iedere aardbeving kan de ondergrond en diepte waarop de beving plaatsvindt verschillen.

Deze opgave komt uit de lesmethode Overal Natuurkunde 5 havo, NAM. De punten die de hamster en de walvis weergeven, Chrome, hoe bereken je de schaal van richter. Hoeveel bevingen met een kracht van 4 op de schaal van Richter zijn er nodig om n beving met een kracht van 7 op de schaal van Richter te voorkomen. Paul Tolenaar, liggen nagenoeg op de getekende rechte lijn. Ziektes Beste gok van wetenschappers - zo vaak kun je besmet raken met het nieuwe coronavirus 6 minuten.

Bereken b met behulp van deze gegevens. Nieuw wachtwoord Enter a password with at least 6 characters. To get the best experience hoe bereken je de schaal van richter our website and of our content, uit het keuzehoofdstuk Aarde en klima.

Mensen kunnen gewond raken bij het naar buiten vluchten of omdat ze geraakt worden door vallende voorwerpen of delen van een gebouw 6 tot 7 Krachtig Mensen kunnen in paniek raken. De schaal van Richter wordt vaak aangegeven met een rond getal en een decimaal.

Navigatiemenu

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde hoogte aan van een bepaald veld zonnebloemen op verschillende tijdstippen na het ontkiemen. Hoe moet je dat interpreteren? De aardbeving in in de Indische Oceaan had een sterkte van 9,0 op de schaal van Richter, dus hij was eigenlijk veel zwakker. Wat wil het zeggen als een aardbeving 7,5 op de schaal van Richter is?

Grootschalige paniek; mensen trachten in paniek naar buiten te komen; acuut levensgevaar in veel gebouwen; alleen sterke gebouwen blijven staan; grond kan helemaal openscheuren; sommige bomen worden ontworteld; vaak honderden doden en gewonden; gas- en waterleidingen breken; gedeeltelijk catastrofale gevolgen; aan kusten grote vloedgolven mogelijk. De uitwijking van een seismograaf hangt af van de afstand van dit instrument tot de plaats aan de oppervlakte van de aarde waar de beving het eerst optreedt.

De kracht van een aardbeving kent geen theoretisch maximum, hoe bereken je de schaal van richter.

Goed om te weten:

Comments

 1. Albertien
  Er worden correcties toegepast om de invloed van de afstand tussen epicentrum en seismisch station in rekening te brengen.
 2. Discussieer mee 0 Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Hoge vloedgolven zijn mogelijk.
 3. Mensen merken er zelden iets van.

Voeg een reactie toe

© 2021 belfleur010.nl | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |